Weboldalunk a működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

HOGYAN KÉSZÍTSD FEL GYERMEKED EGY KISZÁMÍTHATATLAN JÖVŐRE? 1. rész

HOGYAN KÉSZÍTSD FEL GYERMEKED EGY KISZÁMÍTHATATLAN JÖVŐRE? 1. rész
Instabil lett a környezetünk, hiszen 15-20 éve még tudtunk 5-10 évre előre tervezni. 
Manapság akárkivel kezdünk beszélgetni, mindenki fél vagy legalább szorong, ami érthető az elmúlt évek eseményeinek következtében.

Hogyan készítsd fel gyermekedet egy kiszámíthatatlan jövőre?


Mik a leggyakoribb félelmeink?

A harmadik világháború kitörése, atomcsapás, biológiai fegyverektől való félelem, klímaváltozás és most már a Mesterséges Intelligencia (MI) is.


Kreatív fejlesztés az Atomszorongás ellenNehéz eldönteni, hogy a jövő kiszámíthatatlan vagy inkább lehetőségekkel teli lesz a gyerekeink számára.

Régen ha a szülő biztosítani szerette volna gyermeke anyagi biztonságát, akkor csak a sikerszakmák felé terelgette gyermekét, mint orvos, ügyvéd, mérnök.


Kreatív fejlesztés gyermekeknekMára elképesztő átalakulásban van a munka világa, hiszen a digitalizációnak és az MI-nak köszönhetően, számos szakma hamarosan átalakul vagy eltűnik a világból pl: pincér, fordító, könyvelő stb.


a jövő elképzelhetetlen a mai kreativitás nélkülEgyes előrejelzések szerint még többet kell majd a gyerekeinknek és nekünk is tanulnunk.
A World Economic Forum kutatói szerint a mostani iskolások 65%-a olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma nem is létezik. (!)

Az elmúlt 20 évben rengeteget változott a világunk.
A szüleink megoldó képletei már nem működnek a gyerekeink nevelésében.
Nekünk kell kitalálni, mivel tudjuk csemetéinket segíteni és mik azok a példák, amiket el kell engednünk.
Segíthet ha van tervünk a jövőre nézve, de pont ez a legnehezebb, hogy nincsenek mintáink, ami mentén kidolgozhatnánk egy tervet a gyermekeink jövőjéért.

 

Mit jelent ez a gyerekeinkre nézve?

Ha nem tudjuk milyen szakmák maradnak meg a jövőben, illetve miből lehet majd anyagi biztonságra szert tenni, akkor a gyermekeink azon képességeit kell fejlesztenünk, amik általánosságban segítenek majd nekik a jövőben.
Ezek a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás és az alkalmazkodás.

A következő részben megnézzük mik ezek a képességek és készségek és hogyan fejleszthetők.
(folyt.köv)

Az oldal tetejére