Weboldalunk a működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

HOGYAN KÉSZÍTSD FEL GYERMEKED EGY KISZÁMÍTHATATLAN JÖVŐRE? 3.RÉSZ

HOGYAN KÉSZÍTSD FEL GYERMEKED EGY KISZÁMÍTHATATLAN JÖVŐRE? 3.RÉSZ
Ha nem tudjuk milyen szakmák maradnak meg a jövőben, illetve miből lehet majd anyagi biztonságra szert tenni, akkor a gyermekeink azon képességeit kell fejlesztenünk.
Tudj meg többet a kritikus gondolkodás...

 

Mit jelent a kritikus gondolkodás?

 

Hogyan fejlesszük a gyerkek kritikus gondolkodásátAz agyunk rengeteg információval találkozik, felgyorsult világunkban.
Ezek között az információk között különbséget kell tennünk, ahhoz, hogy ne legyünk iránythatóak.
Meg kell próbálnunk meghatározni melyik információ az, ami valószínűleg igaz és releváns és melyik infóval kapcsolatban vagyunk bizonytalanok vagy szkeptikusak.

A rengeteg különböző rendelkezésünkre álló információt, akkor tudjuk a legmegfelelőbben hasznosítani, ha reálisan meg tudjuk állapítani a relevanciájukat és a legszélesebb körben tudjuk hasznosítani őket.

Mai világunkban, amikor az internetet és a digitális vívmányokat a zsebünkben hordhatjuk, könnyen és gyorsan hozzáférünk minden tudáshoz.
Azonban az interneten és a médiában is általánossá vált az, hogy minden információt és annak az ellenkezőjét is megtaláljuk.
Nem kis feladat, megszűrni az információkat, beazonosítani a hiteles forrásokat, a lényeges információt.
A boomer korosztály még megtapasztalhatta, hogy voltak olyan csatornák, amik hitelesek voltak.

​Napjainkban fontos, hogy a döntéseinket mi hozzuk meg, ne engedjük magunkat befolyásolni a média manipulálása által, legyen szó egy óriásplakátról, blogbejegyzésről, vagy egy Tik-Tok videoról.
Fontos az információkat mérlegelni – ki mondja, miért mondja, mikor mondja, mit mondott korábban, stb. – és ehhez nagy fokú körültekintésre és józan paraszti észre van szükség. 
Nagyon fontos tehát, hogy minden információt szűrjünk és megkérdőjelezzünk! 

Hogyan fejleszthető a kritikus gondolkodás?


Hogyan tudjuk ezt a képességet fejleszteni gyermekeinkben?

 

Fejlesszük a gyerekek kritikus gondolkodásátVonjuk be őket családi problémák megbeszélésébe, hogy megtapasztalják, a különböző nézőpontokat.
Pró és kontra érveket ütköztetve megmutathatjuk nekik, hogy semmi sem fekete és fehér és hogyan juthatunk el a kompromisszumig.
Vagy beszélgethetünk egy film vagy mese kapcsán is erkölcsi, etikai kérdésekről, felsorakoztatva  mellette és ellene érveket.
Nem is kell állást foglalnunk a felvetett kérdéskörben de jó ha el tudjuk gondolkoztatni a gyermeket, aki így már nem fog mindent készpénznek venni és talán kevésbbé lesz irányítható.
Fontos, hogy napi színten is elmondjuk nekik, hogy minden szituációnak több nézőpontja is lehet, több igazság is létezik és sokszor nehéz kiválasztani a legoptimálisabbat.

Azonban ezek a gyerekek talán jobban odafigyelnek környezetükre, talán hamarabb kiszúrják, ha manipulálni akarják őket, és talán nem fogják elfogadni automatikusan a nekik felkínált sémákat. 


Folyt. köv.

Az oldal tetejére